2021-2022. nevelési év


SZEPTEMBER:

Augusztus 31.-én találkoztunk először az új Süni-csoportos gyermekekkel egy játszódélelőtt keretében. Mindenki boldogan fedezte fel az óvodát, a Süni-csoportot anya vagy apa biztonságos közelségében. Kicsit feszült szülő arcok, és boldogan ismerkedő gyerekeket láttunk. A COVID helyzet ellenére fontosnak tartottuk, hogy az új gyerekeket bekísérhessék a szülők az első napokban, és együtt váljanak óvodásokká.

Több jó hírrel is kezdődött a tanév. Az egyik, ami már kezdetektől vágyunk volt, hogy a Hild játszótér kerüljön az V. kerületi Önkormányzat tulajdonába. Ez végre megtörtént és ígéretet kaptunk a teljes átalakításra, melyhez kicsiktől és nagyoktól várta Polgármester Úr az ötleteket, hogy mindenki legnagyobb megelégedésére szolgáljon a felújított játszótér. Addig is, amíg ez megtörténik, a legfontosabb teendők (nagy kövek kivétele, új játékok elhelyezése, portalanítás) elvégzése egy két hetes lezárás keretében elkészül még ősszel. Így egy biztonságosabb, szebb, élhetőbb játszótérrel gazdagodott a Belváros gyermekközössége.

A másik jó hír, aminek örülhettünk, megkezdődnek a több éve megálmodott óvodabővítési tervek megvalósítása.

Ennyi jó hír után boldogan kezdődött a nevelési évünk.

A közös Mihály-Napi vásár, egy igazi vásári hangulatot varázsolt a gyerekek köré. Minden csoport már hetekkel előtte megkezdte az almapetákok gyűjtését, amivel vásárolni tudott, ill. almaszüret keretében a nagyobb csoportok szedtek sok-sok almát, amit szintén árulhattak a vásárban, ill. finom almás sütit készítettek, ezzel kényeztetve magukat.

A Mese Világnapját ünnepelve a gyerekeknek egy meseelőadással készült az "Óvónénik Színháza" Tulipánból lett királyfi címmel. Ez mindig hatalmas siker a gyermekek körében; a kedvelt óvónénijeiket láthatják meseszereplőként. Sajnos a COVID már ismét erősen lekorlátozott minket, így minden csoportnak külön adtuk elő a mesét.

A nagycsoportosok vendégségben voltak a Szemere iskolában, ahol egy meseelőadást láthattak a gyerekek előadásában.

OKTÓBER:

Bemutatkozott a Gyermekjóléti Központ új szakmai vezetője, akivel megkezdődött egy tartalmas, eredményes újfajta együttműködés, ami a gyermekek jól-létére irányul ill. a családok megsegítésére. Bemutatkozott a csoportokban, egyúttal bemutatta kollegáit, akik játékos jóga és relaxációs foglalkozásokkal segítik a kicsik lelki egészségét az év során.

A szülők nem jöhettek be a járványhelyzet miatt. Ezért reggel zenével, szép szavakkal, mókázással vártuk az érkező gyerekeket. Így a lázmérés procedúrája is mókává szelidült. Öröm volt látni, hogy a zene varázsa most is kifejtette áldásos szerepét, hiszen nem volt sírós gyerek reggel, és a legkisebbektől a felnőttekig kis táncikálásba fordult a reggeli érkezés, búcsúzkodás. Ez annyira megtetszett mindenkinek, hogy ettől kezdve ez már hagyománnyá vált minden reggel. Így sokkal vidámabban indult a nap mindenkinek. A név és a cím kötelez (Mosolygós Óvoda, Boldog Óvoda), ezért a vidámság alap, és a Mosoly Világnapjáról minden évben megemlékezünk valamilyen módon. Az idén egy közös tánc erejéig.

Akiknek szeptemberben nem sikerült almát szedniük, azok október elején mentek el az önkormányzat buszával. Ezek mindig várva várt alkalmak, ahol még azok is szívesen esznek almát, akik egyébként nem szeretik. Nincs is jobb egy friss, ropogós, almáról frissen lekerült ízletes gyümölcsnél.

Immár hagyomány, hogy meghívunk különféle mesterségeket folytató embereket, akik bemutatják a munkájukat, annak hasznát. Az idei évben a méhésszel ismerkedhettek meg a gyerekek. A méhek életével, hasznukkal, és finom mézeket is kóstolhattak, vásárolhattak a csoportok.

Októberben megérkeztek a közösségi szolgálatot teljesítő érettségi előtt álló középiskolásaink is. Ez úttal egy volt óvodásunk érkezett. Jó volt hallani kiskori emlékeit.

Ha október, akkor Tesz-Vesz Napok. Ismét egy meseelőadással leptük meg a gyerekeket (Miért haragszik a kutya a macskára címmel). A sok vidám kacaj, együttérző drukkolás mindig doppingol bennünket, és arra sarkall, hogy minél több ilyen eseményt szervezzünk a gyerekeknek. A mese mellett forgórendszerben kézműveskedhettek, táncolhattak, énekelhettek, akadálypályán közlekedhettek a gyerekek. Ez a két nap igazán vidámra és mozgalmasra sikeredett. Nem kellett altatni a gyerekeket.

NOVEMBER:

A betervezett különóráink a COVID miatt nem jöhettek létre.

Elkezdődtek az iskolába készülő gyerekek felmérései, ill. egyeztettünk a családokkal, hogy ki nem szeretné a gyermekét iskolába beíratni. Fogadóórák keretében megbeszéltük a mérési eredményeket, ill. a teendőket.

A csoportokban folytak a tevékeny mindennapok. Mindennap izgalmas közös tevékenységekkel, foglalkozásokkal mulattuk az időt. A tánc, a mese mindennapos tevékenység minden csoportban. Ugyanígy kedvelt tevékenység a kézműveskedés, számolás. A gyerekek érdeklődésére alapozva tervezzük a foglalkozásokat, ahol nyoma sincs az érdeklődés hiányának, hanem inkább arra kell figyelni, hogy hogyan tudunk egyszerre 20-25 gyermeket foglalkoztatni.

November végén már készülődtünk a Télapó várásra, dalokkal, versekkel.

DECEMBER:

A decemberi hangulatot a szép környezettel, díszekkel, fényekkel varázsoltuk a gyerekek köré. Egy télapó ruhába bújtatott kasírozott fejű emberke fogadta a gyerekeket a székben ülve, kandalló mellett minden reggel, aki a télapót személyesítette meg. A gyerekek megszeppenve járkáltak körülötte.

A Télapó csomagokat hozott egy közös zenés meseelőadás ideje alatt a kitisztított kiscipőkbe. Nagy volt az öröm. Meglepetésünkre virgácsok nem érkeztek. Ebből is tudhattuk, hogy itt csak jó teszveszes gyerekek vannak.

A karácsonyi bazilikabeli flashmobunkat a járványhelyzet miatt az idén sem tarthattuk meg. De a családok köszöntése megtörtént két videón keresztül, az egyikben ahol a gyerekek énekeltek, verseltek közösen, a másikban, pedig az óvoda dolgozóinak karácsonyi éneke kívánt minden családnak békés, boldog ünnepeket.