2012-2013. nevelési év

Szeptember:

 • Megérkeztek az új kiscsoportos gyermekek. Nagyon gyorsan beilleszkedtek, alig volt reggelente sírás.
 • Megérkezett az óvoda pszichológusa. Ismerkedett az óvodával, gyerekekkel, szülőkkel.
 • Elkezdődtek a délutáni külön foglalkozások. Péter bácsit, a judo tanárt régi ismerősként üdvözölték a gyerekek. Az úszással való ismerkedést megkezdték a Maci-csoportos gyerekek. Már az első nap boldogan számoltak be, az óvodába visszatérve, az átélt élményekről.
 • Az új hittan tanárnő kedvességével, játékos foglalkozásával hamar belopta magát a gyermekek szívébe.
 • Megérkezett óvodánkba az első SNI-s gyermekünk. Nagy izgalommal vártuk. Ezt megelőzően a szülőkkel és a gyermekkel is több alkalommal találkoztunk, beszélgettünk, hogy a gyermek fogadása minél előkészítettebb legyen. Egy csodálatos kisgyermeket bíztak ránk a szülők. Nagy szeretettel vették körül kicsik, nagyok egyaránt.
 • A nagycsoportosok a Hild József Általános iskolába látogattak el immár második éve a Mese Világnapja alkalmából.

Október:

 • Október 04.-én Táncszínházi előadáson vettek részt a Pillangó,- és Süni csoport. A Honvéd néptánc együttes a néptánc eszközeivel jelenített meg egy ismert történetet. Napokig táncoltak, rajzolták az élményeket a gyerekek.
 • Elkezdődtek a logopédiai foglalkozások az iskolába készülő, rászoruló gyerekeknek.
 • Megkezdődtek a heti rendszeres autóbuszos kirándulások, melyeken ismerkednek a gyermekek a környező világgal, a természettel, állatokkal. Felfedeznek új játszóhelyeket, ellátogatnak múzeumokba, ismerkednek a természetjárással.
 • Október 18.-án 19.-én került immáron hagyomány jelleggel, 8. éve a Tesz-Vesz Napok. Az első nap a két nagyobb csoport Nőtincsen tett egy feledhetetlen kirándulást. Sok tapasztalatot szereztek, kellemes délelőttöt töltöttek el a Kalandparkban. A Maci-csoportosok a Fővárosi Állat és Növénykertben tettek látogatást, a kicsik, pedig az óvodában ficánkoló-délelőttöt rendeztek. Pénteken délelőtt az Állami Bábszínház látogatott el hozzánk a Marcipán cica előadásukkal varázsolták el a gyermekeket. A programok egy részét az V. kerületi Önkormányzat Oktatási Bizottsága támogatta, mely nagy segítséget jelentett a családoknak.

November:

 • Novemberben a felelős állattartásra nevelés keretében ellátogattak a nagyobb csoportok a Noé Állatotthonba. Ez minden évben nagyon népszerű program. A családok közreműködésével az indulás napjáig állateledelt, meleg takarókat, etetőtálakat és egyéb hasznos dolgokat gyűjtöttünk össze, melyekkel az állatok ellátását segítettük. A hatalmas udvarban szabadon élő különféle állatokkal való közvetlen kontaktus nagy hatással van mindig a gyerekekre. A befogadott állatok látványa hozzájárulhat ahhoz, hogy ők felnőve felelősen gondolkodjanak az állattartásról. A különféle állatok békés együttélése egymás mellett különösen fontos nevelőhatással bír a tolerancia kialakításában, erősítésében.
 • Még ugyanebben a hónapban a nagycsoportba látogatott Haman Ágnes szaktanácsadó, aki második évben hoz el a gyerekeknek érdekes kémiai kísérleteket, ezzel is próbáljuk közelebb vinni a gyerekekhez a természettudományt. Az idei évben a színek, fények volt a téma. A kísérletek közben sok hasznos tanácsot, tudást kaphattak a gyerekek, ill. elmondhatták ezekkel a dolgokkal kapcsolatos ismereteiket.

December:

 • Ez a hónap elsősorban az adventi készülődést jelenti az óvodánkban kicsiknek és nagyoknak. A mézeskalácsillattal, fenyőillattal találkoznak a hozzánk betérők. A gyerekek lelkesen készítik az ajándékokat, díszeket az otthoni karácsonyi asztalra, fára.
 • Amikor jók vagyunk 6.-án a Mikulás bácsi személyesen ellátogat az óvodába, hogy találkozzon a jó gyerekekkel, felnőttekkel. Néhányan megszeppenve fogadják, mások büszkén számolnak be jótetteikről. A nagyok rajzokkal, barkácsolt eszközökkel kedveskedtek a Mikulásnak.
 • A Nemzeti Egészségnevelési Intézet jóvoltából meseelőadást nézhettek meg a gyerekek az orrfújásról. Kedves, élvezetes előadás volt.
 • Az ünnep velejárója, hogy gondoljunk azokra is, akik az ünnepeket egyedül töltik. Fontos nevelési feladatnak tartjuk, hogy a nemzedékeket összehozzuk. Ellátogattunk a Süni-csoportos gyerekekkel a kerületi idősek otthonába. Az év közben tanult versekből, dalokból, dalos-játékokból mutattak be egy csokorra valót a gyerekek. Hárman külön önálló produkcióval is készültek az idős embereknek. Megható volt látni a könnyes szemeket a műsor végén, ahogy néhányan a saját kis nyugdíjukból gyümölcsöt, cukorkát vásároltak a gyerekeknek és remegő kézzel, hálás szívvel adták át. Az otthon kézimunka köre minden kisgyermeknek egy sálat kötött, és gyönyörű kosárban feldíszítve lepték meg a gyerekeket. A gyerekek is egészen elcsendesedtek a hálás idős emberek láttán, volt, aki annyira meghatódott, hogy elpityeredett. Ez a nap egy hosszú távú együttműködésnek volt az első lépcsőfoka. Újabb találkozóra tavasszal kerül sor.
 • Az Oktatási Bizottság támogatásával sikerült régi vágyunkat teljesíteni, ellátogattunk a Planetáriumba. A gyerekek nagy érdeklődéssel nézegették az előtérben található maketteket és egészen elvarázsolta őket az univerzum érdekes, és színes világa.

Január:

 • A pillangó csoportban egy ELTÉS hallgató kezdte el hallgatói gyakorlatát. A gyerekek nagy szeretettel fogadták. Gyakoriak óvodánkban a hallgatók, így a gyerekek rendkívül nyitottak velük kapcsolatban.  Szeretettel fogadják őket. Sokat tanulnak, tapasztalnak nálunk és a záróvizsgáikat is eredményesen teszik le.
 • Hónap végén az angol külön órákra járók szüleinek bemutató foglalkozást tartott a tanárnő.

Február

 • A farsangról szól a hónap. Egész hónapban a farsangra készülés, az alakoskodó játékok töltik ki a gyerekek napjait. Mindezeket lezárja és megkoronázza a közös farsangi mulatság. Az idei évben egy három fős népzenekar húzta a talp alá valót, jól megtáncoltatva kicsiket és nagyokat.
 • Ebben az évben óvodánk nyerte el a hónap óvodája címet a fővárosi óvodák közül. Több száz ezer forint értékű ajándékot kaptunk, melynek átadóján megtisztelt jelenlétével Puskás András Alpolgármester Úr is. A pillangó-csoportos gyerekek egy nagyon kedves, színvonalas műsorral köszöntötték a vendégeket.
 • Véget ért Izabella nevű hallgató gyakorlata, melynek végén jelesre vizsgázott. Foglalkozását nagyon élvezték a gyerekek és a tanárok is elismerően szóltak munkájáról, a gyerekek neveltségi szintjéről és Dsupinné Koppány Eleonóra felkészítő munkájáról.

Március

 • Ebben a hónapban nálunk tartotta a kerületi nagymozgás munkaközösség a foglalkozását. A jógaoktatónk tartott elméleti képzést és gyakorlati bemutatót. A kollegák irigykedve figyelték, hogy az óvoda dolgozóinak milyen remek jógaoktatója van, aki heti rendszerességgel tart a dolgozóknak jógaórát.
 • A Pillangó-csoportos gyerekek meghívást kaptak a Szabolcsi Bence Zeneiskolába a gyerekek hangversenyére. Örömmel fedeztük fel a fellépők között a volt óvodásainkat. Jó volt újra látni őket.

Április

 • Ellátogatott hozzánk Szilágyi Sándor zenész és bemutatót tartott a Nyuszkó-csoportban különleges hangszerekkel, majd játszott a Bells nevű hangszeren. Azt követően a gyerekek maguk is kipróbálhatták ezeket a különleges hangszereket (bells, kanna...). Nagy sikere volt a bemutatónak.
 • A két nagyobb csoport (Pillangó és Maci) a MÜPÁ-ban a VUK c. előadást nézte meg. Fantasztikus élmény volt a gyerekeknek.
 • A Nyuszkó-csoportosok anyáknapi kiránduláson a Budakeszi vadasparkban voltak. Jól érezték magukat kicsik és nagyok.

Május

 • Sikeres vizsgát tett a logopédiai gyakorlatát nálunk töltő hallgató. Fájó szívvel búcsúzott a gyerekektől. Elmondta, hogy mennyivel kedvesebbek, elfogadóbbak itt a gyerekek és felnőttek, mint a gyakorló óvodájában voltak.
 • A Maci-csoport anyáknapi kirándulása a Veresegyházi medve otthonban zajlott. Jó kedvűen érkeztek vissza, szép emlék volt a szülőknek is és már tervezgették, hogy következő évben egy hosszabb együttlétet kellene szervezni.
 • Az óvodai beiratkozásra megint szép számmal jöttek gyerekek. Szerencsére fel tudtuk őket venni az egy-két visszamondás következtében. Jó volt hallani, hogy kik ajánlották az óvodát, és bár nem nagyon reklámoztuk, de híre ment az indítani kívánt montessori csoportnak. Nagy volt iránta az érdeklődés.
 • Elköszönt tőlünk Niki néni az óvoda pszichológusa, akit pályázat által sikerült alkalmazni egy évig. Jó volt látni, hogy milyen sokan fordultak hozzá kérdéseikkel.
 • A gyereknapon a palacsinta party, az ugrálóvár, a lufihajtogatás mellett a Kolompos zenekar szórakoztatta a gyerekeket. Mindig nagyon vidám pillanatokat élünk meg velük.
 • Ebben az évben az a megtiszteltetés érte az óvodánkat, hogy az óvodavezetőt Szabó-Biczók Tamásnét Belváros Művelődéséért Díjjal tüntették ki.

Június

 • Az Oktatási Hivatal felkérésének eleget téve Juhász Borbála, Csekéné Fodor Erzsébet és Szabó-Biczók Tamásné meghívott előadóként vettek részt egy országos TÁMOP-os konferencián. Nagyon büszkék voltunk rájuk a kiemelkedő szereplésükért.
 • Sajnos eljött az idő, hogy elköszönjünk az iskolába menő Süni-csoporttól. Nagyon kedves, aranyos, okos gyerekeket engedtünk útjára. Nagyon megszerettük őket így csak könnyek között tudtunk elbúcsúzni tőlük. A remek szülői gárda is hiányozni fog.
 • A nevelési évet a felnőttek Krisna-völgybe szervezett kirándulásával zártuk. Kellemes élmény volt.