2014-2015. nevelési évben történt

Ez az év a Tesz-Vesz Óvoda fennállásának 10. és az óvoda alapításának 65. évfordulója alkalmából kiemelt rendezvényekkel gazdagított nevelési évnek számít, ill. a jövő nevelési évre is átnyúlnak a programok.

Szeptemberben elindult a kicsikkel a kreatív csoport, melyben a kézműveskedés, a kreatív tevékenységek kiemelt szerepet kaptak. A gyerekek gyorsan beilleszkedtek. A kis Pillangó-csoportot a nyugalom szigetének szoktuk nevezni, mert olyan csend, béke, elmélyült tevékenykedés jellemzi a kicsik minden napjait. Természetesen óvtuk őket bármilyen olyan eseménytől, ami megzavarja a beilleszkedésük folyamatát. Ennek ellenére minden óvodai programba bevontuk őket. Tágra nyílt szemekkel, izgatottan várták a Mikulás érkezését. A csintalan manók, akik előző évben ellopták a Mikulást nagyon tetszettek a gyerekeknek. Napokkal a Mikulás érkezése után is mesélték, hogy " képzeld a huncut manók el akarták lopni a Mikulást, de nem sikerült". Már ebben az évben is mindennapos tevékenységükké vált a gyurmázás, rajzolás, kézimunkázás. Még a fiúk is boldogan alkotnak, és mutatják mesterműveiket. A bábozás, mesehallgatás, és éneklés is kedvelt tevékenységnek számít a csoportban. Szeretnek verseket, dalokat, halandzsa szövegeket kitalálni, és előadni. Talpraesett gyerekekből áll a csoport. Szívesen fogadják a csoportba érkező gyerekeket, felnőtteket. Mosolyogva veszik körül a jövevényeket és hívják azonnal játszani, vagy mesélnek élményeikről. Az óvodapedagógusok és a dajka néni nagy hangsúlyt fektetnek a közösségi értékek és az illemtudó viselkedés kialakítására. Így nem fordulhat elő, ha vendég érkezik a csoportba, ne köszöntenék.

Zsuzsi néni állatszeretete, és elkötelezettsége az állatvédelem iránt lehetővé tette számunkra, hogy kapcsolatba kerüljünk a NOÉ Állatmenhellyel. A nagyobbak ellátogatnak a menhelyre, a kicsikhez pedig a menhely néhány kedvence érkezett vendégségbe Schneider Kinga jóvoltából, aki a felelős állattartásra és a kutyákkal való helyes viselkedésre tanította a gyerekeket. A kicsik is bátran sétáltathatták pórázon a vendég kutyusokat, simogatták azokat a tanult közeledési szabályok betartásával.

Igazi sikertörténet a Montessori csoportunk, ahol rendkívüli gazdagságú élményszerző programokon vehetnek részt a gyerekek. Ezek keretében jutottak el múzeumpedagógiai foglalkozásokra, könyvtári foglalkozásokra, színházakba, különféle izgalmas kirándulóhelyekre. Rendszeresen nyitott napokon, közös programok keretében sütnek az édesanyák, nagymamák bevonásával. A más nemzetiségű családok bemutatkozó délelőttök keretében mutatják be saját népük kultúráját, nemzeti ételeiket, hagyományaikat, táncaikat a gyerekeknek. Meghívásra idős emberekhez mentek vendégségbe versekkel, tánccal színesítve minden napjaikat. A csoport nyitottságát az is jól jellemzi, hogy bármikor, bárkit szívesen fogadnak, beengednek magukhoz, bevezetik a mindennapi tevékenységeikbe. A mindennapos tánc beépült a gyermekek természetes tevékenységeik közé, már a zene megszólalására, azonnal táncolnak fiúk, lányok egyaránt. A néphagyományaink őrzésében is jeleskednek, Márton Napján köszöntötték az egész óvodát, bevonva a többi csoportot felelevenítették a Luca-napi népszokásokat. A tapasztalásra, önálló ismeretszerzésre helyezik a pedagógusok a hangsúlyt. Különlegessége még a csoportnak, hogy a sok kis egyéniség az egyéni bánásmód magas szintű érvényesülésének köszönhetően, egyéniségüket kibontakoztatva, fejlődhetnek, szárnyalhatnak a csoportban.

A nagy-középsőseink az angol nyelvvel ismerkednek játékosan, beépítve a mindennapi tevékenységeik folyamatába. Szívesen használják a tanult kifejezéseket, mondatokat, éneklik a dalokat, mondják a verseket, mondókákat. Komolyan készülődnek már az iskolai feladatokra. Minden nap tartalmas, elmélyült tevékenység fogadja a csoportba lépőket. A gyerekekre jellemző a nyitottság, az elfogadás. Udvariasak a belépőkkel, szeretetükkel veszik körül. Az idei évben is egy óvodapedagógus hallgató eredményesen teljesítette gyakorlatát ebben a csoportban és tett záróvizsgát. A közelmúltban egy kedves szülő jóvoltából a montessori csoporttal együtt felfedezhették a bazilika rejtett zugait. Rendszeresen vesznek részt könyvtár-pedagógiai foglalkozáson, melynek célja az olvasóvá nevelés, a könyv iránti szeretet megalapozása. A Noé Állatmenhelyi látogatásra izgatottan gyűjtögették az adományokat, visszatérve lelkesen mesélték élményeiket, tapasztalataikat. Rendszeres látogatói a Fővárosi színházak gyermekműsorainak. A csoportban is elevenen élnek a néphagyomány városi gyermekek által is élvezhető elemei. Az adventi készülődés során kis műsorral köszöntötték a csoportokat, mint ahogy az idősek otthonába is ellátogattak és kellemes időt töltöttek együtt az otthonban lakó idős emberekkel. A csoport folyosórészein sétálva feltűnik az a gyermek munka gazdagság, ami jellemzi a csoport életét. Változatos technikákkal készült gyermekmunkák díszítik a csoport öltözőjét. Rajzpályázatokon szép eredményekkel büszkélkedhetnek. Erőssége a csoportnak a rend szeretete.

Az iskolába készülő nagycsoportosaink különleges színfoltjai az óvodánknak, Rendkívül nyitott, ismeretekre, tapasztalatokra éhes gyermekek. Minden iránt nyitottak, érdeklődőek. A felnőttekkel, idegen gyerekekkel szemben rendkívül befogadóak. Mint mondani szoktuk, mint két zsák bolha, olyan nyüzsgős a csoport, de emögött a nyüzsgés mögött magas szintű képességek, tudás rejtőzik. A német nyelvvel ismerkednek játékosan a mindennapi tevékenységekbe építetten. Már otthon is csak németül kérhetnek a szülők fogkrémet a gyerekektől, alkalmazzák a tanultakat és elvárják a környezetüktől is, hogy ők is így tegyenek. A mindennapos reggeli testneveléssel kötjük le a gyerekek mérhetetlen energiáját, melyet nagyon szeretnek és várnak. Nagy rajongói a külön foglalkozásoknak, ahol nagyon szép eredményeket érnek el. Ketten fővárosi sakkversenyen értek el előkelő helyezést.

Óvodánk eredményesen szerepelt a karácsonyfa díszítési akcióban, melynek célja az újrahasznosítható hulladékok felhasználása a karácsonyfa díszítésben. Külön díjat kaptunk az alkotásokért. Így kerülhet majd sor arra a programra, ahol a gyerekeink a Margit-szigeti víztoronyba ellátogathatnak. A szervezett programoknak köszönhetően gyermekeink gazdag élményszerző kirándulásokon vehettek részt hetente.

Az idei évben először tartottunk a szülőknek egy közös táncos összejövetelt, melyen óvodánk egyik óvónénije megcsillogtatta versenytáncosi múltját, és ahol az óvoda dolgozói egy tánc egyveleggel okoztak meglepetést a jelenlévőknek. A táncmulatság fergeteges volt, már ott megfogalmazódott, hogy kell újabbat szervezni, mert a résztvevők jól érezték magukat.