2015-2016. nevelési évben történt

Izgalmas évet indítottunk; megújult a kollektíva - új, lelkes kollegákkal gazdagodtunk, és beindítottuk a második Montessori csoportunkat. Folytatódott nyáron az óvoda szépülése; egy gyermekmosdót felújított a Fenntartó. Szép színes burkolatot, festést kaptunk, és sikerült a régi vágyunkat is megvalósítani, miszerint a gyermekmosdóban helyet kapott egy két tálcás mosogató is, ahol a gyerekek elmoshatják a festékes edényeket, rongyikat, és minden szükséges eszközt. Ezzel is támogatni tudjuk a gyermekek önállóságát, az életre nevelést. Sok új eszközzel gazdagodtunk: mosogatógép könnyíti a dadusnénik munkáját, új, nagyobb teljesítményű mosógép segíti a hatékonyabb mosást. Az Oktatási Bizottság támogatásával sikerült egy színes nyomtatót is beszereznünk, így még több saját tervezésű fejlesztőjátékot tudunk a gyermekek számára készíteni, gazdagítva vele a képességfejlesztési lehetőségeket. Új gyerekbarát bútorok beszerzése is elindult, az elhasznált berendezéseket folyamatosan cseréljük, és a szülők közreműködésével az egész óvoda színes falburkolattal rendelkezik mára. Színes, tágas, légkondicionált, gazdagon berendezett csoportszobákban telnek a gyermekek mozgalmas minden napjai.

Szeptemberben megérkeztek az új kiscsoportosok. Sokan jöttek otthonról, számukra kicsit nehezebb volt a beszokás, de az októberi Tesz-Vesz Napokon már mosolyogva, vidáman vettek részt. A Nyuszkó és a Süni állatkerti látogatással indította az évet. Nagy élmény volt a gyerekeknek, különösen azoknak, akik még soha nem voltak az Állatkertben. A Duna Palotában a Hamupipőke előadáson voltak a nagyobbak. Nagy élmény volt, hogy az előadás után még találkozhattak, fényképeszkedhettek a gyerekek a Herceggel és Hamupipőkével. Azóta is szívesen játszanak ilyen játékokat. Megrendezésre került a szokásos őszi almaszüret, melyen a kicsik kivételével mindhárom csoport részt vett. Egyik csoport a szülőkkel közösen szervezte meg a szüretet, majd utána ellátogattak egy közeli tanyára, ahol lovagolt a kis a gyerekek. A Zene Világnapjáról méltóképpen emlékeztünk meg; a nagyok részt vettek a Váci utcai Ének-zenei Általános Iskola által szervezett közös éneklésen. Az Óvodában Kata néni vezetésével, hangszerbemutató, hangszerfelismerő és táncos programmal emlékeztek meg erről a napról mind a négy csoportban. A tavalyi év folyamán a Közterület fenntartó által meghirdetett hulladékhasznosítás jegyében zajlott fenyőfadísz készítésen az óvodánk külön díjként egy ingyenes Margit-szigeti Víztoronybeli látogatást kapott, melyre szeptemberben került sor. Felmehettek a gyerekeink a víztorony tetejére, és körbetekinthettek a főváros nevezetességeit keresve.

Októberben a Mese Világnapja alkalmából meghívást kaptunk egy közös mesehallgatós, játszós iskolalátogatásra a Szemere Bertalan Általános Iskolába. Örömmel mesélték a gyerekek az élményeiket. A Tesz-Vesz Napok immár 10 éve hagyományként kerülnek megrendezésre. Mivel az Állatok Világnapja is közel esett ehhez az eseményhez, a Tesz-Vesz Napok az állatok jegyében zajlottak. Ellátogatott óvodánkba a NOÉ ÁLLATMENHELY képviselője a kutyuskáival. Most már harmadik éve útjára indítottuk a felelős állattartással való ismerkedést. Ezen a találkozáson is szó esett a felelős állattartásról, a menhelyi kutyák életéről és a kutyákhoz való helyes közeledés szabályairól. Simogathatták, szeretgethették, sétáltathatták a gyerekek a jámbor, gyermekszerető mentett kutyusokat. A látogatást megelőzően állateledelt, pokrócokat, játékokat gyűjtöttünk a menhely lakóinak, melyet odaajándékoztunk a látogatás alkalmával, ill. a többit pedig a gyerekek vitték el a menhelyi látogatás alkalmával. Az állatmenhelyen való látogatás minden kisgyermek és felnőtt életében meghatározó élményt jelent. Bízunk abban, hogy ezek az élmények is hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek a gyerekek felnőve nem tekintik játékszernek az állatokat, és felelősségteljes magatartást tanúsítanak a tartásukkal kapcsolatban. A Tesz-Vesz Napok másik eseménye az Óvónénik színháza volt, amivel eddig csak gyermeknapon léptünk fel, de a sikerre és az anyagiakra gondolva megleptük a gyerekeket egy mesejátékkal, majd pedig egy közös táncházzal. Ezen a napon ért bennünket az a megtiszteltetés, hogy óvodatitkárunkat a Közszolgálati Érdemérem arany fokozatával tüntették ki. Így a nevelőközösség mellett ő a harmadik kitüntetett dolgozónk.

Novemberben elkezdődött az óvodapedagógus hallgatók fogadása gyakorlati képzésre. Zoli bácsi már harmadik éve tölti nálunk szakmai gyakorlatát. Az idei évben végzős hallgatóként foglalkozik a Nyuszkós gyerekekkel. Óvodánkban fontos szerepe van a néphagyományok őrzésének. Immár több éves múltra tekint vissza a Márton napozás. A legkisebbek és a legnagyobbak készültek kis műsorral társaiknak, és mindenkit megkínáltak libazsíros kenyérrel, ill. liba töpörtyűkrémes kenyérrel, hogy bőséget hozzon az esztendő. Egy három éves kislány mesélte el mindnyájunknak, a Márton napi hagyomány eredetét. A kicsik a tanult német versikéjüket is elmondták. Délután lámpásfelvonulással és német Márton-napi dallal idézték a német nemzetiségi hagyományokat. Az eseményről készült videót a szülők a zárt facebook csoporton belül már délután meg is tekinthették. Ugyanezen a napon indult útjára az idei évi tehetséggondozó műhelyfoglalkozások munkája. Az idei évben két hetente szerda délutánonként a nagycsoportos gyerekek érdeklődésük szerint kapcsolódhatnak be a műhelyfoglalkozásokba: logikai játékokkal foglalkozhatnak az Észpörgető műhelyen, a Tűzcipellő csoport a modern táncokkal ismerkedhet, míg az ügyes kezű, kreatív gyerekek a Varázsműhely foglalkozásain bontakoztathatták kiemelkedő képességeiket.

December az adventi készülődés jegyében zajlik mindig. A Mikulásvárás izgalmával kezdődik a hónap. Ebben az évben a gyerekeket az óvoda dolgozói lepték meg egy mesejátékkal, amelyben megérkezett a Mikulás bácsi is, akit egy kedves édesapa jelenített meg. A gyerekek hitetlenül figyelték, hogy a mesebeli Mikulás ajándékot hozott nekik. Dalokkal, versekkel köszöntötték. Többen találgatták, hogy vajon ez egy igazi Mikulás volt-e. Sokáig beszédtéma volt a gyerekek körében a kisnyuszi és a Mikulás bácsi találkozásának története. Alig, hogy elment a Mikulás bácsi máris készülődtünk az immár második éve megrendezésre kerülő Flashmobunkra. A tavalyi évben a Vörösmarty téren, az idén pedig a Bazilika lépcsőjén köszöntöttük a karácsonyt és az éppen arra járó embereket. A legkisebbek a Luca napi népszokásokat elevenítették meg. A közel 100 gyermek éneke járta be a Szent István teret. Hatalmas élmény volt mindenki számára. Segítségünkre volt a Bazilika gondnoksága a hangosítással, melyet ezúton is szeretnénk megköszönni nekik. Az adventi készülődés a csoportokban folyamatosan zajlott: mézeskalács-sütés volt minden csoportban, ajándékokat készítettek a gyerekek a családjaiknak átélve az ajándékozás örömét, karácsonyi díszeket készítettek az otthoni és az óvoda fenyőfájára. Már több éves hagyományra tekint vissza, hogy a nagycsoportosaink ellátogatnak az idősek otthonába és karácsonyi versekkel, dalokkal, közös tánccal segítik az otthon idős lakóinak ráhangolódását az ünnepre. Mindig meghatódunk, ahogy az idős, kis nyugdíjas nénik, bácsik saját készítésű ajándékkal lepik meg a gyerekeket, sőt, van aki még vesz finomságokat is a gyerekeknek, hogy külön is megköszönje a gyerekeknek a kellemes hangulatú közös együttlétet. Ugyanígy ellátogatnak a Tűzmanó csoportos gyerekek az Önkormányzat nyugdíjas dolgozóinak rendezett karácsonyi teadélutánra. Az idei évben két csoportunk is eljutott a Mikulásgyárba, ahova elvihették és személyesen leadhatták a szegény gyerekeknek szánt cipős doboz csomagjaikat. Viszonzásképpen egy mesét nézhettek meg a gyerekek a Mikulásgyárban. A kicsik Lucázás szokásait elevenítettek meg a gyerekek előtt is. Lelkesen mondták a kottyoláshoz használt rigmusokat, jókívánságokat. Régi vágyunk teljesült, hogy sikerült elvinnünk a gyerekeket a "Diótörő" gyermekelőadásra. Hatalmas élmény volt a gyerekeknek. A Szemere Bertalan Általános Iskolába is meghívást kaptak a gyermekeink egy meseelőadásra, és a Szent István Iskola diákjai pedig egy bábjátékkal lepték meg a gyermekeinket.

A Január-Február a farsang jegyében zajlik minden évben, és sajnos a betegségek is ekkor ütik fel hatványozottan a fejüket a gyerekek felnőttek körében. Így évek óta már több napos farsangi mulatságot tervezünk, hogy mindenki részt vehessen benne valamikor. A közös ünneplés sem maradhatott el. Az idei évben is Zsuzska néni és Kata néni közreműködésével közös táncolást, mulatozást rendeztünk a gyerekeknek. A történetbe ágyazott táncolás tetszett a gyerekeknek, Lelkesen oldották meg a táncos, zenés feladatokat, csakhogy minél hamarabb kiszabadíthassák a fogságba esett Marusz nénit. A nagyobbak ellátogattak a mentő múzeumba, a Minipolisz kiállításra, megnézhették a táncszínház előadását, és szorgoskodtak továbbra is a tehetségműhelyekben.

A tavasz a színházak, könyvtárpedagógiai foglalkozások és jóízű kirándulások ideje az óvodánkban. Sok izgalmas, érdekes helyre mentünk el kirándulni, jókat túráztunk. Az iskolába menő gyerekekkel iskolákban jártunk, belekóstoltunk, milyen is lesz majd az iskolában, kik lesznek a tanítónénik. Megkezdődött a ballagásra, anyáknapi kirándulásokra, köszöntésekre való felkészülés. Minden csoport kirándult az anyukákkal együtt valahol: veresegyházi medvefarm, budakeszi vadaspark, lovastanya szülői meghívásra, közös piknik a Margit-szigeten. A gyermeknapi óvónénik színháza az egyik legnagyobb élmény a gyerekeknek. Fájó szívvel, de büszkén engedtük útjára a ballagóinkat júniusban.